Mamma till Millie&Loa

v28

Allmänt Permalink0
 
Foto av Linda Blom                                     på bild i v25
Foster -
Nu är fostret ca 35cm långt och väger ca 1,2kg och tillsammans med vatten,moderkaka mm så väger allt tillsammans ca 3-3,5 kg. NU börjar din bebis öka mycket i vikt de sista veckorna och det är nu så stort att det fyller ut livmodern helt, det finns därför inte längre plats för så många armrörelser som tidigare. Många upplever nu mindre och annorlunda fosteraktivitet än tidigare. Du ska ändå vända dig till barnmorska eller förlossningsavdelningen om du märker att barnet rör sig markant mindre än normalt. Hos flickor är blygdläppar fortfarande små och täcker inte klitoris men under de sista veckorna växer de samman alltmer. Hos pojkar sjunker testiklarna ned i pungen.
 
Mamma -
Nu går du in i sista tredjedelen av din graviditet (tredje trimestern) . En del mår jättebra och vissa mår sämre. Det börjar bli tugnt nu. Du har förmodligen ökat i vikt men det är bara vanligt, du kan ha ökat åtta till elva kilo eller mer.. Din bebis samt "tillbehör" väger ca 3-3,5kg tillsammans. Du kommer även ha en rejäl växtspurt då din bebis ökar fort i vikt samt kommer allt längre upp i magen.
 
Egna tankar om veckan som gått -
Denna vecka har det blivit allt jobbigare. Det känns att den lille i magen växer på och blir tung. Har haft några dagar då jag har haft smärtor i magen och haft svårt att stå upp rakt. Har även en riktigt obehaglig smärta i underlivet som är svår att förklara. Känns som någon är där och trycker med en borr.. Ja det gör helt enkelt ont! Igår trodde jag för ett tag att den var påväg ut. Stod och skrek vid sängkanten och kunde inte röra mig någonstans. Tillslut försvann smärtan för ett tag och älskling fick hjälpa mig på fötter igen.. (Hur ska det bli när det är på "riktigt"?!)
Annars har tiden bara rullat på och jag har inga problem alls med att jobba så som jag gör vilket är skönt! 
Jag kan mer och mer för varje dag känna en hand eller fot som även syns på utsidan. Har börjar märka "hans" rutiner allt mer, när den sover, när den är mest aktiv och när den gillar eller ogillar något. När älskling lägger sig vid magen och pratar så börjar han röra sig för fullt, magen hoppar och skuttar åt alla håll. Magiskt att se och känna :) Barnmässan har även varit här i stan som vi har gått på. Inte så mycket enligt mig att ha, men vi fick med oss en hel del gratisgrejer som ska testas på.. Nu längtar jag tills denna vecka är över för nästa vecka är det mycket som står på spel ;)
 
Till top