Mamma till Millie&Loa

v29

Allmänt Permalink0
mage v29 (28+0)
Bebis -
Fostret väger nu runt 1,2 kg och är ungefär 40 cm långt. Nu börjar det verkligen likna en riktig liten bebis. Det är tillräckligt stort för att kunna sparka på mammans revben och även slå mot urinblåsan. En del kan sparka så hårt att mamman blir öm på en viss punkt. Ännu behöver fostret inte vända sig med huvudet nedåt eftersom det fortfarande finns gott om plats att ändra läge. Fostret kan drömma nu.I ögonhålorna rör sig ögonen och barnet börjar bli känsligt för ljus, ljud, smaker och lukter.
 
Mamma -
Barnet och magen fortsätter att växa och det kan kännas som om dina inre organ trängs undan. Fostrets sparkar kan ses utanpå magen. Att känna mycket sparkar är helt normalt. En del känner mindre än andra.Från livmodern ner mot ljumsken går det så kallade livmoderband. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan du känna en smärta som strålar ut mot ljumsken och blygdläpparna. Efter förlossningen drar banden ihop sig och besvären går över. Kanske känner du av förvärkar? Ett bra sätt att slappna av och dämpa dem är att lägga dig i ett varmt bad. När du slappnar av avtar värkarna.När du börjar närma dig slutet av din graviditet känns benen ofta tunga och trötta. Räkna med att du behöver extra mycket vila. Trycket på venerna som leder blodet från benen tillbaka till hjärtat kan ibland bli för hårt, och det kan leda till åderbråck.
 
Egna tankar om veckan som gått -
Jag tycker bebisen har haft en massa bus i magen denna vecka. Magen hoppar åt alla håll vilket bara är mysigt!!
Vi slutade denna vecka med ett BM besök där vi kollade SF-mått, hjärtat och pratade allmänt om allt. Berättade om att jag börjat få ett tryck neråt och att det svider till ibland. Svårare att gå vissa perioder och att det känns som att bebis trycker sig ner. Idag när vi började den nya veckan har jag varit på ett UL och det visade sig att bebis ligger neråt. Ryggen på vänster sida och på högersida är fötterna som trycker. Det jag trott ha varit en armbåge i högersida är alltså en häl. Ja så inte konstigt att jag har ett tryck neråt. Annars mår jag bra och längtar in veckorna.
Till top