Mamma till Millie&Loa

V32

Allmänt Permalink0
v32 (31+0)
 
Barnet - 
Fostret väger cirka 1,8 kg och är runt 44 cm långt. Hos vissa kan barnet redan ha lagt sig med huvudet nedåt, för andra dröjer det längre. Några få foster fortsätter att ligga med stjärten nedåt ända till förlossningen. Det är vanligare hos förstföderskor att barnet lägger sig med huvudet nedåt tidigt. Fostret börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervattnet och sparkarna blir mer som knuffar.

Mamma -

Magen tar mycket plats och lungor, urinblåsa och magsäck har det trångt. Det är vanligt att drabbas av trög mage eller förstoppning under senare delen av graviditeten. Det kan bero på flera saker som hormoner, stillasittande eller att livmodern trycker på tarmarna. En annan orsak till trög mage kan vara järntabletter som många tar under sin graviditet. Att dricka mycket, äta fibrer och röra på sig kan hjälpa magen. Även gravida får vanliga infektioner som förkylning och feber. Eftersom graviditeten innebär en ökad belastning på kroppen kan exempelvis en förkylning bli besvärligare än vanligt. Då är det viktigt att vila, äta och dricka ordentligt.Vid kraftig huvudvärk som inte ger med sig, ögonflimmer, ont i övre delen av magen samt svullnad är det viktigt att kontakta barnmorskan eller förlossningen för kontroll av blodtrycket. En del kan nämligen få havandeskapsförgiftning som kan ge dessa symtom.Kroppen börjar förbereda sig för förlossning, ibland med lättare förvärkar som mensvärk ungefär. För en del gravida kommer det lite mjölk ur brösten. 

Egna tankar om veckan som gått

Tänk att vi redan är i slutspurten. Minns hur fort det har gått efter v30 med de andra två. Skrämmande men ändå skönt att vi snart är i mål. Vi har inte förberett oss riktigt än så till veckan ska vi börja göra oss mer redo inför ankomst med att tvätta kläder, packa BB väska och börja göra i hans rum och alla tillbehör. Ja allt ska inte göras direkt men till veckan ska det börjas göras lite smått. Annars mår vi bra. Känns som magen sa poff denna vecka. Hårdare och lite större. Mer en gravidmage istället för en degklump. Har foglossning och tryck neråt. På UL förra veckan så sa dem att han låg med huvudet neråt. Precis samma med de andra men hade värkar i måndags så när jag var till BM så trodde hon att han vänt sig upp igen. Det finns tid kvar att vända sig tillbaka så nu hoppas vi han gör det eller att hon kände fel. Han vägde även ca 1200kg så han ligger nu lite under kurvan. Men annars njuter jag av magen och känslan av att jag bär en liten människa.. 
Till top